Skrevet av Trine D. Pettersen | lørdag 21. august 2010

Lys

Energi til lys utgjør en betydelig andel av den totale energiregningen. Det er derfor fullt mulig og også redusere denne delen av strømregningen ved å bruke mer energieffektiv belysning enn ”gammeldagse” lyskilder som glødelamper og spotlights. Tidligere sa vi også at det var ikke så nøye med å bruke energieffektiv belysning siden all varme fra lysene gikk jo til oppvarming. Men slik er det ikke lengre og da spesielt i passivhus siden en i store deler av året ikke har oppvarmingsbehov i passivhus. Varmen fra lysene trenger vi ikke lengre.

LED-lys bruker kun en brøkdel av mer normale lyskilder, men det som har vært problemet frem til nå, er at slike lyskilder har hatt en hvit/blålig lys som folk flest ikke har syntes noe særlig om

Men nå er dette løst gjennom den nye generasjonen LED-lys fra Philips, som har en nesten identisk fargesammensetning som en glødelampe eller spot gir. Trodde det i første omgang ikke helt selv da jeg ble introdusert dette fra leverandøren AG, men etter å ha montert dette hjemme i stua sammen med en ”Halogenlampe” ble jeg overbevist. LED-lysene gir nesten likt fargeangivelse som halogenlampa og jeg ble overbevist. LED-lyset hadde bestått min egen ”koselys-test”.

I passivhuset i Bodø vurderte også byggherren bruk av slike LED-lys, og valgte da å bruke slike LED-lys i mer eller mindre all fastmonterte lyskilder. Og da selvfølgelig LED-lys som kan dimmes på samme måte som mer vanlige lyskilder. Resultatet er store energibesparelser til lys uten at det går på bekostning på ”koselyset”. En stor takk til SG Armaturen AS for at dette ble mulig.

En kommentar til “Lys”